Ako rozpoznať kvalitné fotopuzzle?

Ako rozpoznať kvalitné puzzle?

Chystáte sa objednať puzzle z vlastnej fotografie? Neviete ako vybrať dodávateľa, resp. či fotopuzzle, ktoré poskytujú, je kvalitné? Nevadí, stačí ak budete čítať ďalej a dozviete sa, ako rozpoznať vysokú kvalitu puzzle z fotky.

Foto puzzle alebo "puzzle z fotky" musí byť v prvom rade dobre vyseknuté. Keď si kúpite puzzle skladačku v hračkárstve, budete mať možnosť si všimnúť, že každý kus je vyseknutý veľmi elegantne. Okraje každého dielka majú čistú hranu. Puzzle vyžaduje špeciálne nože pre dosiahnutie požadovaných tvarov, dieliky do seba presne zapadajú. Ak puzzle nie je správne vyseknuté, nevyzerá dobre, aj keď je už poskladané. To môže byť veľmi frustrujúce pre toho kto sa snaží skladať dieliky niekoľko hodín. Hrany každého dielika musia byť zľahka zaoblené pre jednoduchú montáž. Takže prvý faktor, ktorý by ste mali skontrolovať, sú okraje puzzle dielikov, ktoré svedčia o dokonalom reze.

Druhým faktorom, ktorý by ste mali skontrolovať, je kvalita tlače. Nízke rozlíšenie tlače bude mať za následok výstup v nízkej kvalite, obrázok bude čiastočne rozmazaný. Váš dodávateľ by mal využiť vysoké rozlíšenie, minimálne 600 DPI. Musí tiež používať kvalitné tlačové farby. Obraz by mal mať hlboký gamut, aby vynilki detaily puzzle. Dobré puzzle dieliky budú mať jamnú pololesklú vrstvu na povrchu, aby farby pekne vynilky ale príliš neodrážali svetlo. Vaše fotografie by mali byť vytlačené na špeciálny fotografický papier pre zaistenie dlhej životnosti. Nutná je aj odolnosť voči vode, ak budete potrebovať umyť povrch mokrou hubkou, prípadne neniesť vodou riediteľný lak.

Dobré fotopuzzle pôsobí príjemné pre každého, bez ohľadu na vekové skupiny. Dobrý výrobok by mal byť v dobrom obale. Musí vyzerať presne, alebo lepšie ako to, čo ste si kúpili v hračkárstve. Krabica by mala byť z pevného knihárskeho kartónu, ktorý vydrzí dlhé roky bez poškodenia. Obal musí byť pekne potlačený obrázkom puzzle. Krabica, v ktorej je zabalené puzzle bude dosť veľká na to aby sa do nej dali triediť dieliky pri skladaní, ale nie príliš veľká, aby nezaberala veľa miesta. Pozor na krabice, na ktorých je obrázok puzzle iba prilepený, prípadne nanesený tepelným lisom, nemajú dlhú životnosť.

Ak si objednáte vaše fotopuzzle od dobrého výrobcu, tento by mal garantovať náhradu chýbajúceho dielika a to bezohľadu na to, či sa dielik stratil vo výrobe, alebo pri skladaní doma. Občas sa jednoducho stane, že dielik zachytí vysávač, schovajú ho deti, alebo dokonca zožerie pes (áno, aj to sa stáva). Potom nie je nič horšie ako na konci skladania zistiť, že nám chýba jeden alebo dva dieliky a celá práca a peniaze vyjdu navnivoč. Dobrý výrobca puzzle dokáže dodať celé nové puzzle, profesionálny výrobca dokáže dodať presne dielik, ktorý chýba, aby sa puzzle nemuselo skladať odznova.